Junior Accountant aan het woord

31 mei 2024

Maak kennis met Emma, Junior Accountant bij Vandelanotte

  • Gestudeerd: Accountancy-Fiscaliteit aan Arteveldehogeschool in Gent
  • Gestart bij Vandelanotte: september 2023
  • Werkt vanuit: kantoor Gent
Emma Vanden Bussche

Hoe ben je bij Vandelanotte terechtgekomen?

"In mijn laatste semester moest ik stage lopen. Ik had al van Vandelanotte gehoord en ben toen hun website en social media gaan bekijken. Al snel had ik het gevoel dat het DNA van het bedrijf bij mij paste. Het familiale karakter en de drie waarden groei, betrokkenheid en creativiteit zijn zaken die ik heel belangrijk vind. Ik liep 13 weken stage in het kantoor in Gent, en daar heerste een fantastische sfeer. Al tijdens mijn stage kreeg ik een jobaanbieding. Daar heb ik natuurlijk onmiddellijk ja op gezegd!" 

Hoe heb je jouw eerste dagen beleefd?

"Hoewel ik stage had gelopen, waren de eerste dagen als ‘echte’ Vandelanotte-collega toch wel spannend. Omdat ik in september ben begonnen, mocht ik de startersdagen meevolgen. Tijdens die week krijg je veel informatie, onder andere over de werking van Vandelanotte en de programma’s waar je in je job mee aan de slag moet. Dit gebeurt op een externe locatie samen met de andere starters, dus je leert meteen mensen kennen en wordt niet in het diepe gegooid. In feite word je klaargestoomd om met de juiste kennis op kantoor toe te komen. Voor mij waren die dagen enorm leerrijk. 

Die vorm van begeleiding typeert Vandelanotte. Binnen mijn team ben ik ook heel goed opgevangen. Er wordt een peter of meter toegewezen, zodat je altijd een aanspreekpunt hebt. Maar ook mijn teammanager is heel toegankelijk, en eigenlijk staat iedereen in het team klaar om te helpen bij vragen."

Hoe ziet een dag in het leven van een Junior Accountant eruit?

"Ons takenpakket is heel divers, en dat maakt het net zo leuk. We komen in contact met klanten uit veel verschillende sectoren. Elke dag ziet er dus anders uit. Het dossier van een dokter behandel je bijvoorbeeld helemaal anders dan het dossier van een advocaat. Als accountant ontferm je je over het volledige financiële luik van een onderneming. Dat gaat over het voeren van de boekhouding, maar ook over de aangifte in de vennootschapsbelasting, de personenbelasting, het opstellen van de jaarrekening … Als starter heb je nog geen eigen klanten, dus help je vooral bij dossiers van collega’s. Maar je wordt meteen bij heel veel verschillende aspecten betrokken en stap voor stap krijg je meer verantwoordelijkheid. Ondertussen beheer ik al enkele eigen dossiers."

Welke opleidingen heb je al gevolgd?

"Bij Vandelanotte kun je enorm veel interne opleidingen volgen. Je krijgt een schema van alle opleidingen, en er wordt aangegeven wat er specifiek van belang is voor accountants. Ik volg bijna alle opleidingen, want zo blijf je op de hoogte van wat er verandert op vlak van wetgeving en dat is cruciaal in onze job. Ook als er nieuwe tools gelanceerd worden of als er wijzigingen zijn aan bepaalde programma’s, wordt er een opleiding voorzien. Denk maar aan een deepdive van Silverfin of Excel, maar ook ons eigen platform myVandelanotte. Als klanten vragen hebben over het platform, is het belangrijk dat we daar goed op kunnen antwoorden. 

Het handige is dat de opleidingen voor de starters ingepland worden in functie van onze deadlines. Zo kregen we begin oktober een opleiding rond btw. Dat dient om nog eens alles te overlopen dat belangrijk is voor het opstellen van de btw-aangifte, waarvan de deadline een paar weken later viel. Het is eigenlijk een herhaling van de leerstof die we op school hebben gezien, met dan specifieke richtlijnen om die toe te passen in de praktijk. 

Voor elke opleiding die we volgen, ontvangen we ook een certificaat. Dat is bijvoorbeeld nuttig als je bezig bent met je ITAA-traject, want die opleidingsuren kun je dan ingeven als stage-uren."

Welk vooroordeel wil je graag de wereld uit helpen?

"Dat wij saaie boekhouders zijn! Ten eerste is accountancy zoveel meer dan boekhouden. Je moet natuurlijk wel graag bezig zijn met cijfers, maar uit die cijfers kun je zoveel interessante informatie halen. Cijfers analyseren, conclusies trekken, een aanpak bespreken met de klant, … Ondernemers leunen echt op jou om hun bedrijf nog beter te laten draaien. Die adviserende rol geeft veel voldoening. Ten tweede hebben wij gewoon een superleuk team van collega’s! De gemiddelde leeftijd ligt trouwens een pak lager dan wat mensen soms denken. 😉 Door de Vandelanotte-feestjes en teambuildings leren we elkaar ook naast de werkvloer beter kennen. Ik amuseerde mij hier al tijdens mijn stage, en dat is nog steeds het geval!" 

Zin gekregen om aan jouw eigen traject te beginnen? Bekijk hier alle openstaande vacatures binnen accountancy!